Een parel onder de zorginstellingen

“Een parel.” Zo noemt brancheorganisatie ActiZ ons in een landelijk onderzoek, waarin ruim honderd zorginstellingen met elkaar werden vergeleken. Savant scoorde hoog op het gebied van klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en bedrijfsvoering. “Een geweldige prestatie”, zegt een zichtbaar trotse Jan Joris Heling.

In dit landelijke onderzoek behoorde Savant tot één van de zeventien beste organisaties in de sector. Hoe verklaart onze bestuurder dit succes? “Medewerkers zijn dagelijks met heel veel passie aan het werk, iedereen wil er echt voor gáán. Daarnaast zijn we heel duidelijk gefocust op het belang van onze klanten. Klanten merken én waarderen dat.”

Daarom is Savant zo succesvol!


Er wordt weleens gezegd dat medewerkers het kapitaal van de organisatie zijn. “En dat is ook echt zo!”, benadrukt Jan Joris Heling. “Je kunt nog zulke fantastische plannen hebben, maar de mensen moeten het uiteindelijk natuurlijk allemaal waarmaken. We focussen dus niet alleen op het belang van de klant, maar óók op het belang van de medewerkers. Dat blijkt onder meer uit de mate waarin we investeren in opleidingen.”

Hoewel medewerkers een belangrijke rol spelen in het succes van Savant, spelen ook andere zaken een rol. Jan Joris legt uit welke zaken hij zoal bedoelt: “We denken constant na hoe we op élke plek en op élk niveau in de organisatie de beste kwaliteit kunnen leveren. Als zaken beter kunnen, dan maken we daar werk van.”

Prachtig rapportcijfer


In het laatste klanttevredenheidsonderzoek gaven klanten ons als rapportcijfer gemiddeld een 8,1. Een geweldig cijfer! Een van de klanten die heel tevreden is over Savant, is mevrouw Fernanda Posthuma (76 jaar). Deze opgewekte en ondernemende dame krijgt twee keer per week zorg en maakt daarnaast gebruik van onze huishoudelijke hulp.

Mevrouw Posthuma woont in de Helmondse wijk Brouwhuis. Afgelopen jaar startte hier een experiment met kleinschalige wijkteams. “Een uitkomst”, vindt mevrouw Posthuma. “Vroeger kwam er steeds iemand anders bij me langs. Dat vond ik niet fijn. Met het wijkteam is dat gelukkig verleden tijd. Mijn team bestaat uit zo’n acht deskundige meiden, die inmiddels allemaal vertrouwd voor me zijn. Dat is prettig.”

De klant centraal Mevrouw Posthuma krijgt twee keer per week drie kwartier zorg. Ze zorgt er zelf voor dat die tijd goed kan worden besteed. “Ik doe bijvoorbeeld altijd al van tevoren de verwarming aan en bedenk wat ik wil aantrekken. Dat soort dingen kun je zelf doen, je moet jezelf natuurlijk niet uitschakelen!”

Aan alles merk je dat mevrouw Posthuma uitstekend weet wat ze zelf wil. Ze vindt het fijn om te merken dat alle zorgmedewerkers dat respecteren. “Ik vind het prima om overleg te hebben met de dames, maar ik bepaal zelf wat er gebeurt en hoe het gebeurt. Voor mij is dat zeer belangrijk. En ja, voor wie niet? Ik geef dus bijvoorbeeld zelf aan of ik gedoucht of gewassen wil worden en of ik blijf staan of ga zitten onder de douche.”

Waardevol zorgleefplan


In het afstemmen van de zorg op de wensen van klanten, speelt het zorgleefplan natuurlijk ook een belangrijke rol. “Een prima boek”, zegt mevrouw Posthuma. “Hier staan alle bijzonderheden in van de zorg die ik krijg. Ik wil bijvoorbeeld graag op donderdag tussen 8.30 en 9.30 uur zorg krijgen. Met dat soort wensen wordt rekening gehouden. Alle zorgmedewerkers die hier over de vloer komen, kénnen het plan en handelen ernaar. Voor mij is dat heel fijn om te merken. Je ziet aan alles dat de medewerkers hun werk met veel plezier zo goed mogelijk doen. Savant heeft het echt verdiend om in een landelijk onderzoek zo goed te scoren!”

Filmpje


Brancheorganisatie ActiZ maakte een filmpje over het landelijke onderzoek. Hierin komt ook Jan Joris Heling aan het woord. Bekijk hieronder het filmpje.