Afbeelding bij artikel
corona

Cohort afdeling bij Vitassist Zorghotel

Gepubliceerd: 30-03-2020
Body tekst

De druk op de ziekenhuizen en de zorgorganisaties in de regio Zuidoost-Brabant neemt op dit moment toe. De verwachting is dat deze druk de komende dagen verder zal toenemen. Dat vraagt om een herverdeling van de beschikbare zorgcapaciteit in de regio.

De vier ziekenhuizen en twaalf zorgorganisaties* in de regio hebben samen afgesproken om een aantal cohort afdelingen in te richten voor de opvang van coronapatiënten die niet naar huis kunnen vanuit het ziekenhuis. Zo wordt samen extra capaciteit gecreëerd. Inmiddels is een cohort afdeling opgezet bij onder meer Oktober in Veldhoven (huize Merefelt). Donderdag 26 maart ging ook de cohort afdeling in het Vitassist Zorghotel in Helmond van start.

De afdeling in Vitassist heeft plaats voor 21 mensen met (lichamelijke) somatische klachten en een bewezen Covid-19 besmetting. De mensen worden in cohort verpleegd; dat betekent dat zij samen een groep vormen en de zorgmedewerkers continu in dezelfde beschermende kleding rondlopen (dit is efficiënter en scheelt schaarse materialen). Savant Zorg is samen met de Zorgboog de organiserende partij. Beiden stellen zij medewerkers beschikbaar die alleen op deze speciale afdeling worden ingezet. Ziekenhuishygiënisten adviseren mee over de juiste aanpak; er gelden strikte hygiënemaatregelen.


* Elkerliek ziekenhuis, Catharina ziekenhuis, Anna ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, Annaklooster, Valkenhof, Archipel, Joriszorg, Vitalisgroep, Oktober, Land van Horne, Zuidzorg, St. Anna Zorggroep, Amaliazorg, de Zorgboog en Savant Zorg