Afbeelding bij artikel
Rijnlands gedachtegoed - Savant Zorg

Ik werk bij een Rijnlandse organisatie? Maar wat is dat eigenlijk?

Gepubliceerd: 22-03-2021
Body tekst

Wie is de mol? Misschien ken je het tv-programma waarin bekende Nederlanders gezamenlijk allerlei opdrachten uitvoeren om uiteindelijk de saboteur in hun midden te ontmaskeren. Hierin geldt de slogan: vertrouw niemand!

In veel organisaties is het helaas net als in dat programma. Van buitenaf lijkt het alsof er naar hartenlust wordt samengewerkt en gecommuniceerd om werkelijk iets te bereiken. Van binnenuit merk je een andere cultuur. Een waarin het gaat om ieder voor zich, om hard werken en laten zien dat je het waard bent. Vaak is wantrouwen de basis, totdat het tegendeel bewezen is.

Gelukkig kan het ook anders! Werken in een organisatie is geen spelprogramma. Het is een plek waar je veel tijd doorbrengt, waar je leert van anderen en je wilt ontwikkelen. Het is een plek waar je iets wilt toevoegen wat jij als mens en als vakvrouw of vakman te brengen hebt.

 

Bekijk vacatures

Een Rijnlandse werkcultuur betekent vertrouwen krijgen en nemen

Savant realiseert zich dit heel goed en wil graag een zorgorganisatie zijn waarin mensen vanuit vertrouwen met elkaar samenwerken. Collega’s krijgen dan ook de ruimte om met elkaar de zorg en het welzijn van de cliënten zo goed mogelijk te organiseren. Of je nu werkt in de huishouding, in het restaurant, als gastvrouw, verpleegkundige, begeleider welzijn, helpende of verzorgende: iedereen is vanuit zijn of haar kwaliteit en vakmanschap van waarde voor het welzijn van de client.

 

Werken in een zelfstandig team: samen besluiten wat het beste is voor de client

Dat betekent in de praktijk dat je bij Savant in een zelfstandig team werkt. Met een groep collega’s ben je eigenaar van de zorg voor cliënten, voor hun voeding, het schoonhouden van appartementen en algemene ruimtes in de wijk of op woonlocaties. Met elkaar neem je besluiten en maak je keuzes om de organisatie van de zorg zo goed mogelijk te laten reilen en zeilen. Er is geen leidinggevende die knopen doorhakt, dat doe je in verbinding met elkaar. Om die reden is het zo belangrijk dat je elkaar vertrouwt en leert kennen. Soms is het hard werken om het met elkaar eens te worden en kan een teamcoach helpen in dat proces.

 

Teams worden ondersteund door experts op verschillende vlakken

Soms komen teams voor grote dilemma’s te staan: ‘Hoe gaan we om met een collega die lang ziek is?’ Wat doen we als de wifi slecht is of de printer stuk is? ‘Waar kopen we onze materialen of apparaten in?’ ‘Hoe selecteren we nieuwe collega’s? ‘Hoe blijven we ons ontwikkelen?’ Hoe doen we het bedrijfsmatig qua zorg voor de cliënten en inzet van diensten?’.

Teams hoeven dit niet allemaal zelf uit te zoeken maar kunnen gelukkig de hulp inroepen van verschillende ondersteunende diensten die vanuit hun expertise advies geven zodat de teams de beste keuzes maken.

 

‘Vroeger volgden we, nu staan we op en doen we het zelf’

Wat je ziet als het lukt, is zeer inspirerend! Teams geven aan dat ze naast de zorg- en dienstverlenende taken ook het maken van een rooster in eigen hand willen nemen. Wel zo handig als ze daar zelf invloed op kunnen uitoefenen, ook al gaat daar soms een eerlijk gesprek aan vooraf.  Of dat ze bepaalde activiteiten voor bewoners gaan organiseren omdat ze zien dat een pianist op locatie voor lachende gezichten zorgt. Of dat een workshop zelf soep maken, zorgt voor het oproepen van bepaalde herinneringen bij bewoners.

Collega’s staan op, ze proberen dingen uit en kijken bij andere teams in de keuken. Als je dat ziet gebeuren, dan weet je dat je in een organisatie werkt waar een Rijnlandse cultuur doorklinkt. Samen met elkaar van waarde zijn voor de client vanuit gelijkwaardigheid en vertrouwen in ieders vakmanschap. Waar je als collega de kans krijgt te groeien en te ontwikkelen. Waar je werkgeluk niet afhangt van het ontmaskeren van de mol maar van zijn wie je zelf bent. Daar wil jij toch ook werken!