Afbeelding bij artikel
Thuisbegeleiding

Thuisbegeleiding van grote betekenis in tijden van corona

Gepubliceerd: 03-03-2021
Body tekst

Corona vraagt om een ander contact met onze cliënten, en om maatwerk en creatieve oplossingen. Een werkdag van de thuisbegeleiders ziet er dan ook anders uit als normaal. Een tijd waarin de thuisbegeleiding meer dan ooit haar meerwaarde laat zien. Marianne Lammerts vertelt erover.

 

"Wij werken met een brede doelgroep met een grote diversiteit aan ondersteuningsvragen. Met de meeste cliënten hebben we nu contact via bellen en beeldbellen. En dat gaat best goed. Cliënten zijn blij met de gesprekjes en kunnen weer vooruit als je samen met ze bespreekt waar ze tegenaan lopen en welke oplossingen er mogelijk zijn. Daarbij probeer je vooral te stabiliseren. Om echt veranderingsgericht te werken, is face to face contact nodig. Met zorgaanbieders is er overleg over lokale initiatieven die in deze tijd opgezet worden en die kunnen bijdragen aan het welzijn van onze cliënten."

 

Behoefte aan structuur nu kinderen veel thuis zijn
"Ouders met opvoedvragen in kwetsbare situaties hebben behoefte aan structuur nu de kinderen veel thuis zijn. Samen maken we structuurlijsten en bespreken activiteiten voor de dag om het gezellig te houden als kinderen zich vervelen en het lastig is om leiding te geven. In een aantal situaties zijn laptops geregeld, zodat kinderen het huiswerk voor school kunnen maken. Soms is het ook nodig om via de app contact te houden met kinderen in situaties waar veel spanning is. En als het nodig is, en mogelijk volgens de richtlijnen van het RIVM, gaan we op huisbezoek. We spreken dan af in de tuin of gaan een stukje wandelen. Aanvragen voor begeleiding van huilbaby’s vanuit het ziekenhuis gaan gewoon door, ook al is het buiten ons werkgebied. Die kunnen niet wachten. Maar ook de cliënten met psychische problemen hebben het vaak zwaar, zeker nu de coronamaatregelen langer duren dan verwacht. Er is meer sprake van angst, onzekerheid en eenzaamheid. We proberen bij die cliënten, naast de telefonische contacten, regelmatig op bezoek te gaan."

 

Ondersteuning bij overbelasting van mantelzorgers
"Hetzelfde geldt voor mantelzorgers van mensen met dementie. Nu de dagbesteding gesloten is, wordt er een groot beroep gedaan op de partners en familie. We zien veel overbelasting. Ook hier kijken we wat nodig is, ook al hoort het niet bij ons normale werk. Zo heeft een collega kaarten gemaakt met ouderen met dementie, die vervolgens naar medewerkers worden gestuurd als dank voor hun inzet.

En zo proberen we deze periode van onzekerheid te overbruggen, kijken we hoe we het contact met onze cliënten zo goed mogelijk vorm kunnen geven en mooie initiatieven die er nu volop ontstaan te benutten."

 

Marianne Lammerts
Thuisbegeleiding