Afbeelding bij artikel
Zorggezin

Zorghart gezin Van der Veeke klopt liefdevol

Gepubliceerd: 10-01-2022
Body tekst

Op het eerste gezicht lijkt familie Van der Veeke uit Someren op een doorsnee gezin: een vader, een moeder en drie kinderen. Vier van hen delen echter een mooie passie – de harten van moeder Toos, zoon Stan, dochter Pleun en vader Rob kloppen liefdevol voor de zorg. Als professionele zorgverlener, flexmedewerkers en vrijwilliger ondersteunen zij cliënten van Savant Sonnehove, waaronder Toos’ vader Graad van den Boomen. Zoon Bart (21) is het enige gezinslid die als timmerman een andere weg heeft gekozen.

 

Moeder Toos van der Veeke (53) is al 34 jaar in dienst bij Savant Zorg als verzorgende op de afdeling somatiek in Savant Sonnehove, waarvan 21 jaar voornamelijk als nachtzuster. “Tijdens mijn stage kreeg ik destijds de mogelijkheid om hier te gaan werken. Geen moment spijt van gehad. Een paar dagen per maand werk ik overdag voor het contact met mijn collega’s en de cliënten. De rest van de tijd werk ik ’s nachts, een solistische baan waar ik energie van krijg. Voor mij vertrouwd terrein omdat ik naast mijn dienstverband ook zes jaar werkzaam ben geweest in de terminale nachtzorg van Savant. Als je me vraagt wat ik anders zou doen, blijf ik het antwoord schuldig. Zorgen zit gewoon in mijn bloed. Deze liefde voor het vak heb ik volgens mij overgedragen aan mijn kinderen. Zo ben ik ook meer dan tien keer als vrijwilliger met de Zonnebloem mee geweest om oude en zieke mensen een prachtige vakantieweek te schenken. Dat doen Stan, Pleun en ik ook als er uitstapjes zijn zoals de Efteling of Someren kermis. We gaan dan graag als begeleider met bewoners van Sonnehove mee.”

 

Zoon Stan van der Veeke (23) heeft het zorgvirus opgelopen via zijn moeder. Momenteel volgt hij de hbo-opleiding Verpleegkunde aan de Fontys Hogeschool en is flexmedewerker in de Flexpool woonzorg bij Savant. Na zijn hbo-opleiding wil Stan zich gaan specialiseren als palliatief verpleegkundige. “Eigenlijk ging het heel natuurlijk. Toen wij nog klein waren, nam mijn moeder ons al mee naar haar werk. Zo herinner ik me nog de leuke carnavalsavonden in Sonnehove. Via de maatschappelijke stage op de middelbare school heb ik verder kennisgemaakt met de zorg. Hierna ben ik de opleiding verpleegkunde niveau 4 op ROC Ter AA gaan volgen met twee stages bij Savant: één in Savant de Lisse en de ander hier op de pg-afdeling. Tijdens die laatste stage ben ik gevraagd voor de flexpool. Nu werk ik voornamelijk in Savant Sonnehove. Dat vind ik fijn. Het is leuk en dankbaar werk én dichtbij huis. Ook ken ik de cliënten, weet hier de weg en ben helemaal ingewerkt. Zo verleen ik professionele, verpleegkundige zorg. Wat mij vooral energie geeft, is een lach tevoorschijn toveren op het gezicht van een bewoner. Dan ga ik weer vrolijk naar huis.”

 

Dochter Pleun van der Veeke (19) is weliswaar de jongste van het gezin maar op haar leeftijd al door de wol geverfd. Ook zij kreeg het enthousiasme voor de zorg door haar moeder met de paplepel ingegoten. “Ik volg de opleiding voor verzorgende IG op ROC Ter AA. Sinds mijn eerste stage op een pg-afdeling, werk ik via de Flexpool woonzorg in Savant Sonnehove. Zowel op de pg-afdeling als op de afdeling somatiek. Begin september dit jaar ben ik gestart met mijn laatste stageperiode in Team A. Eigenlijk raar, want ik heb altijd gezegd dat ik nóóit zoals ons mam de zorg in wilde. Doordat ik een tijdje voor mijn oma heb gezorgd, is mijn mening veranderd. Nu zit ik in de zorgwereld en heb net als Stan veel plezier in het werk. Gewoon door de kleine mooie dingen die je voor cliënten kunt betekenen. Je bouwt een fijne band met ze op en ziet dat ze blij zijn als je er weer bent. Na mijn opleiding wil ik verder studeren als verpleegkundige met een specialisatie in wondzorg of diabetes. Want mijn passie ligt echt in de zorg.”

 

Vader Rob van der Veeke (52) is door toeval in de zorg gerold, zegt hij zelf. Na een jarenlange carrière als zelfstandig timmerman is hij nu naast molenaar in de Heezer molen Sint Victor, theatermaker en huisman ook vrijwilliger en lid van de cliëntenraad in Savant Sonnehove. “Zes jaar geleden heb ik Savant Sonnehove geholpen met hand- en spandiensten tijdens de renovatie van de waterleidingen. Daarna heeft mijn vrouw me aangespoord om een keer op zondagmiddag eieren te bakken voor de bewoners op haar afdeling. Dit vond ik zo leuk dat ik dit nu regelmatig doe. Ook ben ik actief in de cliëntenraad. Voor de komende kerst zijn we van plan om een uitgebreid diner te koken voor de bewoners van de afdeling somatiek. Hoe gekker hoe beter, zeg ik altijd! Het bevalt gewoon goed. Als ik in mijn jonge jaren in aanraking was gekomen met de zorg zoals Stan nu, dan kan ik me best voorstellen dat ik nu verzorgende was. Ik ben heel trots op alle drie mijn kinderen en mijn vrouw Toos. Ze doen waar hun hart ligt, met veel plezier en met een mooie maatschappelijke bijdrage.

 

Op de foto vlnr Stan, Rob, Toos en Pleun van der Veeke en Toos' vader Graad van den Boomen.