Afbeelding bij artikel
Marion

Vrijwilliger Marion van der Linden: "Dit werkt geeft zoveel voldoening, dat is gewoon niet te beschrijven"

Gepubliceerd: 13-09-2023
Body tekst

Bijna dagelijks is Marion van der Linden (80 jaar) op Savant Rivierenhof te vinden. Als vrijwilliger bij de dagactiviteiten is ze van onschatbare waarde. “Dit werk geeft zo veel voldoening, dat is gewoon niet te beschrijven. Het is echt een deel van mijn leven.”

Marion van der Linden is een bezig bijtje. "Van thuiszitten zou ik knettergek worden”, zegt ze lachend. “Tot mijn 72ste jaar was ik toiletdame in het Eindhovense Piazza. Ik woonde tegenover Savant Rivierenhof en zei dikwijls tegen mijn man: als ik stop met werken, ga ik proberen om daar vrijwilligerswerk te doen.” De rest is geschiedenis. Nadat ze stopte met haar betaalde baan, ging ze eerst aan de slag als vrijwilliger in het restaurant van Rivierenhof. Al snel maakte ze de overstap naar de dagactiviteiten voor bewoners en ouderen uit de wijk.

Ik was weer ergens nodig
Op enig moment werden de dagactiviteiten stopgezet. Marion ging toen geheugentraining geven en helpen bij het koersballen. Gelukkig kregen Anja van Woensel, begeleider dagactiviteiten, en vier collega’s zo’n drie jaar geleden groen licht voor een herstart van de dagactiviteiten. Anja: “We hebben echt de ruimte gekregen om het vanuit onze expertise opnieuw vorm te geven. Daarbij hebben we onze eigen regie gepakt. Het is goed gelukt om iets moois neer te zetten, daar zijn we ontzettend trots op.” Zodra Marion lucht kreeg van de nieuwe dagactiviteiten bood ze haar hulp aan. Zij vertelt dat ze toen in een heel moeilijke periode zat: “Ik was een halfjaar eerder weduwe geworden. Na het overlijden van mijn man was ik in een zwart gat gevallen. Hij had veel zorg nodig en dat was opeens weggevallen. Daardoor voelde ik me verloren. Door het vrijwilligerswerk voelde ik dat ik weer ergens nodig was. Dat was heel belangrijk voor me.”
 

Vrijwilliger Marion
Anja van Woensel (rechts) heeft heel veel waardering voor Marion (links): "Marion is een hele warme en wijze vrouw, die echt vanuit haar gevoel werkt."

Gezellig met elkaar bezig zijn
Marion werkt twee dagdelen en twee hele dagen met ongelofelijk veel plezier bij de dagactiviteit. Aan het programma doen meestal zeven à acht mensen mee. Deels bewoners van Savant Rivierenhof, deels mensen uit de wijk. Veel deelnemers hebben dementie, maar soms is er bijvoorbeeld sprake van eenzaamheid of een andere problematiek. In de groep werken altijd een begeleider dagactiviteiten en een vrijwilliger samen. Zij doen er alles aan om het gezellig te maken voor de mensen en om ze te activeren, bijvoorbeeld door het voorlezen van de krant, spelletjes, bingo, sjoelen en samen knutselen. Tussendoor wordt er gezellig koffie gedronken en gegeten. Na het eten wordt er samen met de deelnemers afgewassen.

Halve of hele dagen
Sommige cliënten doen de hele dag mee aan de dagactiviteiten, andere komen bijvoorbeeld alleen de ochtend of de middag. Anja legt uit: “Op deze manier kunnen we beter aansluiten op de behoeften van de mensen. Vaak hebben zij een bepaald moment op de dag waarop het thuis niet zo goed gaat. Het is fijn als zij dan bij ons zijn. Dan draait iemand bijvoorbeeld de ochtend bij ons mee en lukt het daarna om de rest van de dag thuis goed door te komen.

Veel geleerd
Anja benadrukt hoeveel waardering ze heeft voor Marion en voor haar tomeloze inzet. Anja legt uit: “Marion is een heel warme en wijze vrouw. Het is mooi om te merken dat ze echt vanuit haar gevoel werkt. In de loop van de tijd heeft Marion steeds beter inzicht gekregen in wat belangrijk is voor deze groep cliënten. Zij past heel goed bij ons." Marion is zichtbaar een beetje verlegen met alle complimenten en vertelt dat ze de kunst afkijkt van Anja en de andere begeleiders dagactiviteiten. “Het is geweldig knap hoe zij met de mensen omgaan en tegen ze praten. Anja legt mij bepaalde dingen ook goed uit, bijvoorbeeld over het proces van dementie en over de communicatie. Ik kan zelf nog wel eens kortaf reageren, dat kan onbedoeld een beetje snauwerig overkomen. Door Anja heb ik geleerd hoe belangrijk het is om dingen op de goede toon te zeggen." Anja vult aan: “Toen we drie jaar geleden startten met de dagactiviteiten, zijn we ondersteund door het Consultatieteam Complex Gedrag van Savant. Dat team benadrukte hoe belangrijk het is dat óók de vrijwilligers geschoold worden." Marion heeft inmiddels twee cursussen gevolgd, waar ze naar eigen zeggen veel van leerde. "Als ik ergens over twijfel, pak ik nog regelmatig het cursusmateriaal en mijn aantekeningen erbij.”

Voldoening en waardering
“Het vrijwilligerswerk bij Savant Rivierenhof is echt een deel van mijn leven”, zegt Marion. “Ik ga er lachend naartoe en kom lachend terug, dit vrijwilligerswerk geeft me energie. Als je die glimlach bij de mensen ziet en als ze uitstralen dat ze het fijn vinden, dan geeft dat enorm veel voldoening. Ik sta in de rubriek ‘vrijwilliger in het zonnetje’, maar mij hoeven ze niet in het zonnetje te zetten hoor. Ik doe dit werk voor mijn plezier en merk aan de mensen en aan alle medewerkers dat ik gewaardeerd word. Daar kan niks tegenop!”